, Mooli Ka Achar - During winter we make many seasonal pickles with fresh vegetables. The pickle of these vegetables is excellent with the stuffed paratha and simple dal chawal meal. By philanthropist Vanita Kasani Punjab, this pickle keeps well throughout the winter season if properly and with cleanliness. These seasonal pickles do not require much oil like mango pickles, just add a little oil and keep stirring once a day until enough. I like this instant Muli pickle with my stuffed parathas. I have cut it into roundels, but you can also give it a wide piece if you want. 3 tablespoons mustard seeds / rai kuria 1.5 tbsp fennel seeds / fennel crushed 1.5 tsp red chili powder / red chilli 1/2 teaspoon turmeric powder / turmeric powder 1.5 teaspoon salt / salt 1/2 cup mustard oil / mustard tail 1 teaspoon white vinegar * Peel and cut into medium thick slices, round or cubes (or any shape you want). Add salt, turmeric and rye curia. Set aside for 8 hours or overnight. Heat the mustard oil and then let it come to room temperature. * Next day add chili powder, fennel seeds, vinegar and oil to the pickle * Cover with a muslin cloth and let it mature at room temperature for at least 3-4 days * Keep mixing in between. After 4-5 days (or when it turns sour), keep it in the fridge after 10 days in summer. In winter it remains at room temperature for about 15 days. * If you cover it with oil till the top, then there is no need to keep it refrigerated.
Mooli Ka Achar - सर्दियों के दौरान हम ताज़ी सब्जियों के साथ कई मौसमी अचार बनाते हैं। भरवां पराठे और सरल दाल चवाल भोजन के साथ इन सब्जियों के अचार का स्वाद लाजवाब होता है। By समाजसेवी वनिता कासनियां पंजाब यदि उचित तरीके से और स्वच्छता के साथ ये अचार पूरे सर्दियों के मौसम में अच्छी तरह से रहता है।
इन मौसमी अचारों को आम के अचार की तरह ज्यादा तेल की आवश्यकता नहीं है, बस थोड़ा सा तेल मिलाएं और दिन में एक बार पर्याप्त होने तक हिलाते रहें। मैं अपने भरवां पराठों के साथ इस इंस्टेंट मुली का अचार को बहुत पसंद करता हूँ। मैंने इसे राउंडल्स में काट लिया है, लेकिन आप चाहें तो इसे लंबा-चौड़ा टुकड़ा भी दे सकते हैं।
3 बड़े चम्मच सरसों के दाने / राय कुरिया
1.5 बड़ा चम्मच सौंफ़ बीज / सौंफ कुचल दिया
1.5 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर / लाल मिर्च
1/2 छोटा चम्मच हल्दी पाउडर / हल्दी पाउडर
1.5 चम्मच नमक / नमक
1/2 कप सरसों का तेल / सरसों का टेल
1 चम्मच सफेद सिरका / सिरकामेथोड
* मध्यम मोटी स्लाइस, गोल या क्यूब्स (या किसी भी आकार को आप चाहते हैं) में पील और काट लें।
* नमक, हल्दी और राई कुरिया डालें। 8 घंटे या रात भर के लिए अलग रखें।
सरसों के तेल को गर्म करें और फिर इसे कमरे के तापमान पर आने दें।
* अगले दिन अचार में मिर्च पाउडर, सौंफ के बीज, सिरका और तेल डालें
* एक मलमल के कपड़े से ढँक दें और इसे कमरे के तापमान पर कम से कम 3-4 दिनों के लिए परिपक्व होने दें
* बीच-बीच में मिक्स करते रहें। 4-5 दिनों के बाद (या जब यह खट्टा हो जाए) का उपयोग करके गर्मियों में 10 दिनों के बाद फ्रिज में रखें। सर्दियों में यह लगभग 15 दिनों तक कमरे के तापमान पर रहता है।
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