बाल वनिता महिला आश्रम सामग्री :100 ग्राम रवा, 500 ग्राम मैदा, 1/2 चम्मच मीठा पीला रंग, 500 ग्राम चीनी, तलने के लिए देशी घी।विधि :गणगौर पर्व पर गणगौरी गुने बनाने के लिए सबसे पहले रवा-मैदा छान लें। आधा कप घी का मोयन लें और मीठा पीला रंग मिलाकर पूरी की तरह आटा गूंथ लें। थोड़ी बड़ा आकार की लोई लेकर चकले पर लंबी-गोल बत्ती जैसी बना लें। अब उसे चपटा करके दोनों सिरों को पानी की सहायता से गोलाकार में जोड़ दें।अब एक कड़ाही में घी गर्म करें और धीमी आंच पर सुनहरा होने तक तल लें। अब ठंडा करें, चीनी की 2 तार की चाशनी बनाएं, गुनगुनी चाशनी में तैयार गुने डालें और उलट-पलटकर 5 मिनट चाशनी में ही रहने दें।अब चाशनी से निकाल लें और छलनी पर ठंडा होने के लिए रख दें।अगर आप गणगौरी गुने को बड़े आकार में बनाना चाहती हैं तो 2-3 राउंड में घुमाकर जलेबी का आकार देकर बनाएं। ये दिखने में और भी सुंदर लगेंगे तथा खाने में लजीज भी।By समाजसेवी वनिता कासनियां पंजाबmaterial : 100 grams rava, 500 grams maida, 1/2 teaspoon sweet yellow color, 500 grams sugar, native ghee for frying. By philanthropist Vanita Kasani Punjab, Method : To make Gangauri guna on Gangaur festival, firstly filter the rava-maida. Take half a cup of ghee and mix sweet yellow color and knead the dough like a poori. Take a slightly larger size of dough and make a long round light on the chakla. Now flatten it and add both the ends in a circle with the help of water. Now heat ghee in a pan and fry it on low heat till golden. Now cool, make 2 wire syrup of sugar, add the prepared sugar in the lukewarm syrup and keep it in the syrup in reverse for 5 minutes. Now take it out from the syrup and keep it on the sieve to cool. If you want to make Gangauri guna in big size, then make a shape of jalebi by rotating it in 2-3 rounds. They will look more beautiful in appearance and also tasty in food.
सामग्री :
100 ग्राम रवा, 500 ग्राम मैदा, 1/2 चम्मच मीठा पीला रंग, 500 ग्राम चीनी, तलने के लिए देशी घी।
विधि :
गणगौर पर्व पर गणगौरी गुने बनाने के लिए सबसे पहले रवा-मैदा छान लें। आधा कप घी का मोयन लें और मीठा पीला रंग मिलाकर पूरी की तरह आटा गूंथ लें। थोड़ी बड़ा आकार की लोई लेकर चकले पर लंबी-गोल बत्ती जैसी बना लें। अब उसे चपटा करके दोनों सिरों को पानी की सहायता से गोलाकार में जोड़ दें।
अब एक कड़ाही में घी गर्म करें और धीमी आंच पर सुनहरा होने तक तल लें। अब ठंडा करें, चीनी की 2 तार की चाशनी बनाएं, गुनगुनी चाशनी में तैयार गुने डालें और उलट-पलटकर 5 मिनट चाशनी में ही रहने दें।अब चाशनी से निकाल लें और छलनी पर ठंडा होने के लिए रख दें।
अगर आप गणगौरी गुने को बड़े आकार में बनाना चाहती हैं तो 2-3 राउंड में घुमाकर जलेबी का आकार देकर बनाएं। ये दिखने में और भी सुंदर लगेंगे तथा खाने में लजीज भी।
100 grams rava, 500 grams maida, 1/2 teaspoon sweet yellow color, 500 grams sugar, native ghee for frying.
By philanthropist Vanita Kasani Punjab,
Method :
To make Gangauri guna on Gangaur festival, firstly filter the rava-maida. Take half a cup of ghee and mix sweet yellow color and knead the dough like a poori. Take a slightly larger size of dough and make a long round light on the chakla. Now flatten it and add both the ends in a circle with the help of water.
Now heat ghee in a pan and fry it on low heat till golden. Now cool, make 2 wire syrup of sugar, add the prepared sugar in the lukewarm syrup and keep it in the syrup in reverse for 5 minutes. Now take it out from the syrup and keep it on the sieve to cool.
If you want to make Gangauri guna in big size, then make a shape of jalebi by rotating it in 2-3 rounds. They will look more beautiful in appearance and also tasty in food.
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